Alergia
na ślinę komarów
Prof. dr hab. n.
med.
Edward Rudzki
Alergia
na ślinę komarów, choć bardzo częsta, długo była niedoceniana
zarówno przez pacjentów jak i przez lekarzy. Jest ona niezmiernie
dokuczliwa dla ogromnej większości ludzi a w przypadku zupełnie
pojedynczych osób bywa także groźna.
Uczulenie
na roztocze kurzu mieszkaniowego - powszechny problem alergologiczny
Prof. dr hab. n.
med.
Bolesław
Samoliński
Roztocze
kurzu mieszkaniowego są głównym alergenem odpowiedzialnym za
trwające przez cały rok nieżyt alergiczny nosa oraz astmę
oskrzelową.
Niebezpieczne
grzyby
dr n.
med. Piotr Rapiejko
dr n. med. Agnieszka Lipiec
Grzyby stanowią ogromną,
szeroko rozpowszechnioną grupę organizmów, która tworzy jedno z pięciu królestw
obejmujących wszystkie organizmy żywe. Elementy grzybów takie jak zarodniki i fragmenty
grzybni pochodzące z różnorodnych, często ukrytych przed naszym wzrokiem źródeł,
mogą stać się przyczyną chorób alergicznych.
Brzoza i
jabłko
Prof. dr hab.
n. med. Edward Rudzki
Zespół alergii jamy ustnej
(znany pod skrótem swej angielskiej nazwy OAS - oral allergy syndrome) jest schorzeniem
opisanym stosunkowo niedawno.
Alergia
pokarmowa -
utworzenie nowej platformy porozumienia
Dr n. biol. Henryk Kostyra
Dr n. biol. Barbara Wróblewska
Informacje zamieszczone w
artykule dotyczą powstania nowego europejskiego projektu, którego głównym celem jest
dostarczenie rzetelnych informacji na temat alergii pokarmowej, adresowanych do
konsumentów, pracowników przemysłu rolno-spożywczego, drobnych i wielkoprzemysłowych
producentów żywności, lekarzy i ustawodawców. Projekt powinien zjednoczyć zarówno
klinicystów, chemików żywności, socjologów, alergików, jak i producentów oraz
sprzedawców żywności z Europy i USA. Środki finansowe przeznaczone na ten cel
pochodzą z tzw. V. Programu Ramowego w obrębie tematu Quality of Life and Management of
Living Resources Key Action.
Analiza
stężenia pyłku drzew
w 2003 roku
dr n. med.
Piotr Rapiejko
dr n. med. Agnieszka Lipiec
dr n. med. Marek Modrzewski
Mgr Kazimiera Chłopek
Prof. dr hab. n. med. Dariusz Jurkiewicz
Autorzy prezentują przebieg sezonu
pylenia drzew w wybranych regionach Polski w 2003 roku w oparciu o następujące
parametry: termin rozpoczęcia i zakończenia pylenia poszczególnych gatunków drzew,
długość sezonu i liczbę dni ze stężeniem przekraczającym 80 ziaren pyłku/m3
powietrza. Przedstawiono wyniki obliczeń liczby ziaren pyłku produkowanych przez
pojedyncze kwiatostany wybranych gatunków drzew. Autorzy przedstawiają analizę ryzyka
wykorzystania pyłku roślin w działaniach terrorystycznych. |
|

Substancje
wyzwalające reakcje nadwrażliwości pokarmowej
Alergeny reagujące
krzyżowo
Uwaga na owady
Prof. dr
hab. n. med. Marita Marszalska
Pszczoły, podziwiane dla ich
przysłowiowej pracowitości i niezwykłej organizacji społecznej, budzą na ogół
słodkie, "miodowe" skojarzenia. Jednak bezpośrednia bliskość tych owadów
oraz pokrewnych im, znacznie bardziej agresywnych, os i szerszeni, niezmiennie wywołuje
uczucie lęku, a nawet przerażenia u osób, które doświadczyły objawów alergicznych
po użądleniu.

Alergia pyłkowa
- od stycznia do października
dr n.
med. Piotr Rapiejko,
dr n. med. Agnieszka Lipiec
Sezonowy alergiczny
nieżyt nosa (pyłkowica) jest kojarzony z objawami występującymi wiosną i latem.
Tymczasem pierwsze objawy chorobowe mogą pojawiać się już w styczniu (wywołane kontaktem z alergenami pyłku leszczyny) i mogą występować aż do października
(wywołane pyłkiem ambrozji, bylicy czy nawłoci).
Alergia na
chryzantemy
Prof. dr
hab. n. med. Edward Rudzki
W Polsce przeprowadzono mało badań
dotyczących nadwrażliwości na kwiaty ozdobne. Według danych pochodzących z roku 1975
pierwsze miejsce pod tym względem zajmują chryzantemy |