Płyny ciała
stanowią 60% ogólnej masy ciała kobiety i 70% mężczyzny. W praktyce
różnica ta pociąga za sobą odmienną tolerancję trucizn.
Następstwem
wydychania pary wodnej podczas snu jest poranne uczucie suchości w jamie
ustnej i otrzeba zaspokojenia pragnienia. Picie i jedzenie po
przebudzeniu powoduje przybranie na wadze do 3 - 4 kg, na co składa się
w ogromnej większości ciężar wody.
Woda jest
niezbędna w każdej czynności organizmu, m. in. reguluje temperaturę
ciała, nawilża wdychane powietrze i uczestniczy w procesach oddychania,
umożliwia transport i przyswajanie substancji odżywczych oraz przemianę
pożywienia w energię, usuwa zbędne produkty przemiany materii,
rozcieńcza trucizny, chroni ważne dla życia narządy i amortyzuje stawy.
Zapotrzebowanie na wodę
Dzienne
zapotrzebowanie dorosłego człowieka na wodę mieści się w szerokich
granicach od 30 do 45 ml na kilogram masy ciała, zależnie przede
wszystkim od aktywności fizycznej, a także temperatury, wilgotności i
ruchu otaczającego powietrza oraz rodzaju pożywienia. Waha się od 2
litrów u osoby o masie ciała 50 kg i lekkiej aktywności fizycznej do 12
litrów i więcej u osoby o masie ciała 90 kg i wytężonej aktywności
fizycznej. W wysokiej temperaturze człowiek w stanie spoczynku może
tracić nawet pół litra wody na godzinę. W tej sytuacji do utrzymania
równowagi wodnej konieczne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości wody i
soli mineralnych, zwłaszcza chlorku sodu (nawet do 30 g dziennie).
Uczucie
pragnienia z reguły pozostaje w tyle za zapotrzebowaniem organizmu na
wodę. Odstęp czasu, który upływa od pojawienia się uczucia pragnienia i
podjęcia odpowiednich działań (wypicia szklanki napoju, jego strawienia,
zmetabolizowania i uzupełnienia zapotrzebowania organizmu na wodę), jest
na tyle długi, że zagraża wystąpieniem objawów odwodnienia. Utrata 3%
wody powoduje uczucie zmęczenia, ból głowy, zawroty głowy, przegrzanie
ciała, większa - zatrzymanie pocenia się i udar cieplny. Przy utracie 10
% wody odwodnienie zagraża życiu. Ciężkie wymioty i biegunka stanowią
bezpośrednie zagrożenie życia.
Zapobieganie
odwodnieniu polega na wypijaniu dużej ilości wody, często i bez
ograniczeń, nawet o połowę więcej niż potrzeba dla ugaszenia pragnienia.
Jest oczywiste, że może to być woda tylko dobrej jakości i bez
szkodliwych domieszek.
Równowaga wodna
U ludzi
zdrowych w normalnych warunkach istnieje równowaga między wydalaniem a
pobieraniem wody. W bilansie należy uwzględnić, że w procesach przemiany
materii powstaje w organizmie od 200 do 600 ml wody. Przy spaleniu 1g
białka powstaje 0,41 ml wody, 1g węglowodanów - 0,6 ml, 1g tłuszczu
-1,07 ml.
Na równowagę
wodną wpływa stężenie jonów w krwi, wśród których wyróżnia się kationy
(sodowy, potasowy, wapniowy, magnezowy) i aniony (chlorkowy,
węglowodorowy, fosforowy, siarczanowy). Wymioty i biegunka prowadzą nie
tylko do gwałtownego ubytku wody (w przypadku cholery ilość wody w
stolcu może przekroczyć 30 litrów na dzień!), lecz także strat jonów
niezbędnych do zachowania czynności życiowych. Z tych powodów biegunka u
niemowląt i małych dzieci jest stanem zagrażającym życiu i wymaga
interwencji lekarskiej. W razie nagłej potrzeby udzielenia pomocy osobie
odwodnionej wlew dożylny roztworu wieloelektrolitowego może być
zastąpiony podanym doustnie roztworem o następujących składnikach do
rozpuszczenia w 1 litrze wody: 3,5 g chlorku sodu, 2,5 g dwuwęglanu
sodu, 1,5 g chlorku potasu i 20 g glukozy. Z obowiązku ratowania życia
ludzkiego nie może zwolnić brak tych składników. |
|
Zastąpi je
roztwór cukru (8 łyżeczek) i soli ku-chennej (1 łyżeczka) w 1 litrze
przegotowanej i wystudzonej wody. Na drugim biegunie stoją codzienne
wymagania pełnowartościowej, zrównoważonej diety. Tu obowiązuje bardzo
umiarkowane spożycie cukru oraz ograniczenie ilości soli kuchennej ze
wszystkich źródeł do 6 - 8 g dziennie (choć wystarczy już 2,4 g).
Źródłem minerałów zaliczanych do podstawowych składników odżywczych -
potasu, sodu, wapnia i żelaza - są warzywa, owoce, przetwory zbożowe i
mięso. Ważne znaczenie przypisywane jest wysokiej jakości naturalnym
wodom mineralnym, a niekiedy i źródlanym.
Kto
musi pić dużo wody?
-
Osoby
odżywiające się zdrowo - warzywa, owoce, ciemne pieczywo i płatki
śniadaniowe zawierają bardzo ważny dla zdrowia błonnik, który wymaga
dużej ilości wody do popicia
-
Osoby
odżywiające się bardzo zdrowo, które często jedzą grubą fasolę "Jaś"
(filiżanka tej fasoli zawiera 45 g błonnika - w tym znaczną część
tego najbardziej pożądanego - rozpuszczalnego w wodzie), wypijając
duże ilości wody, lepiej wykorzystują dobroczynne wartości fasoli i
unikają przy tym sensacji jelitowych
-
Osoby
przystępujące do posiłku - szklanka wody przed posiłkiem wzmaga
apetyt i ułatwia trawienie
-
Osoby
podróżujące - w podróży konieczna jest butelka wody
-
Osoby
pijące kawę i alkohol - zwiększona utrata wody z moczem wymaga
uzupełnienia
-
Osoby
podejmujące wysiłek fizyczny - ciężko pracujący, podejmujący
ćwiczenia rekreacyjne, sportowcy - potrzebują dużo wody przed, w
trakcie i po wysiłku fizycznym
-
Osoby
przebywające w wysokiej temperaturze otoczenia - nawet, kiedy nie
czują, że im specjalnie gorąco (powiew powietrza chłodzi skórę
dzięki utracie wody z parującym potem!) muszą uzupełniać straty, aby
uniknąć odwodnienia
-
Osoby
przebywające w zamkniętych pomieszczeniach w czasie sezonu
grzewczego często odczuwają suchość nosa, pieczenie oczu, drapanie w
gardle. Wysuszenie błon śluzowych otwiera wrota zakażeniom wirusowym
i bakteryjnym, trzeba z nim walczyć
-
Kobiety
oczekujące dziecka i karmiące piersią mają zwiększone
zapotrzebowanie na wodę, oczywiście w granicach rozsądku
-
Dzieci
przebywające na dworze, oddane ruchliwej zabawie, zwłaszcza zajęciom
sportowym często nie zwracają uwagi na pierwsze objawy odwodnienia -
zanim do niego dojdzie należy robić przerwy na szklankę wody
-
Dzieci na
wycieczce mogą mieć trudności z rozsądnym zakupem napoju - lepiej
wyprawić je z butelką zdrowej i bezpiecznej wody
-
Młodzież
szkolna osiąga znacznie lepsze wyniki w nauce, kiedy podczas lekcji
bez ograniczeń może popijać wodę dobrej jakości
Skutki
spożycia tej samej wagi alkoholu etylowego są różne u kobiet i mężczyzn.
Kobiety przy tej samej masie mają o 10% mniej płynów ciała w których
alkohol ulega rozcieńczeniu. Inne jest też tempo wychodzenia ze stanu
nietrzeźwości. Szybkość obniżania się poziomu alkoholu we krwi u kobiet
wynosi 0,085 - 0,1 promila na godzinę, u mężczyzn 0,1 - 0,115 promila na
godzinę. |