W ciągu ostatnich 50 lat, w związku z gwałtownym zwiększeniem liczby
osób podróżujących po świecie, znacząco wzrosło zagrożenie chorobami
będącymi przedtem problemem epidemiologicznym tylko w niektórych
regionach świata. Również Polacy w okresie ostatnich 10 lat coraz
częściej podróżują, pracują lub wypoczywają w krajach strefy tropiku.
Według
zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia jedynym obowiązkowym szczepieniem
dla podróżujących do zagrożonych krajów stref tropikalnych jest
szczepienie przeciw żółtej gorączce.
Żółta
gorączka jest rozpowszechnioną wśród dzikich zwierząt chorobą
wirusową przenoszoną przez komary. Szczególnie zagrożone są obszary
Afryki Środkowej oraz Ameryka Południowa. Stosownie do polskich
przepisów szczepienie przeciwko żółtej gorączce jest obowiązkowe dla
osób wyjeżdżających do niektórych krajów Afryki i Ameryki (informacja w
stacjach sanitarno-epidemiologicznych). Dowód zaszczepienia jest także
wymagany przy wjeździe do wielu krajów afrykańskich (informacje w
ambasadach), jak również w wielu krajach azjatyckich (np. Indie) w
przypadku osób przybywających z obszarów rozprzestrzenienia tej choroby
w Afryce. Władze sanitarne wielu krajów mogą również wymagać ważnego
świadectwa szczepienia od podróżnych przybywających ze strefy
ryzyka zakażenia lub nawet od przejeżdżających przez te strefy
tranzytem. Powszechnie uznawanym dowodem zaszczepienia jest
międzynarodowe świadectwo szczepień (w naszym kraju wydawane przez
uprawnione punkty szczepień). Szczepienie przeciw żółtej gorączce jest
ważne 10 lat, licząc od 10. dnia po podaniu szczepionki.

Inne
szczepienia są szczepieniami zalecanymi (mogą okresowo być uznane za
obowiązkowe) dla osób wyjeżdżających na tereny, gdzie dana choroba
występuje endemicznie. Do takich szczepień zalicza się szczepienia
przeciwko cholerze, wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B, błonicy,
tężcowi, durowi brzusznemu, japońskiemu zapaleniu mózgu oraz
poliomielitis.
Cholera jest
bakteryjną chorobą zakaźną szerzącą się drogą pokarmową. Źródłem
zakażenia jest człowiek chory lub nosiciel. W związku z tym, że
skuteczność szczepienia przeciwko cholerze ocenia się na ok. 60% i
zapewnia ono krótkotrwałą (3-6 miesięcy) ochronę, zaleca się
zaszczepienie przeciwko cholerze każdego wyjeżdżającego w rejony
endemiczne i epidemiczne, jeśli będzie przebywać w złych warunkach
higienicznych. Szczepienie pierwotne obejmuje podanie dwóch dawek
szczepionki w odstępie 7-10 dni.
Wirusowe
zapalenie wątroby typu A jest chorobą szerzącą się drogą pokarmową przez
produkty spożywcze i wodę, rzadziej przez kontakt bezpośredni.
Zachorowania notuje się na całym świecie, ze szczególnym nasileniem na
terenach o złym stanie sanitarno-epidemiologicznym i wśród ludzi
nieprzestrzegających zasad higieny. Dostępna jest szczepionka przeciw
wirusowemu zapaleniu wątroby typu A (2 dawki szczepionki w odstępie 6
miesięcy).
Wirusowe
zapalenie wątroby typu B to choroba szerząca się drogą pozajelitową
głównie przez naruszenie ciągłości tkanek i drogą płciową. Osoby, które
nie chorowały na wirusowe zapalenie wątroby typu B, oraz osoby
nieszczepione powinny być poddane szczepieniu podstawowemu obejmującego
3 dawki, gdzie druga dawka jest podawana po miesiącu, a trzecia po
sześciu miesiącach od pierwszego szczepienia. Dawka przypominająca
powinna być podana po upływie 3-5 lat od zakończenia szczepienia
podstawowego.
Błonica jest
chorobą bakteryjną przenoszoną drogą kropelkową w następstwie
bezpośredniej styczności z chorym lub nosicielem. Nadal stanowi częstą
chorobę w krajach tropikalnych o niskim poziomie higieny. Zapobieganie
zachorowaniu polega na podaniu dodatkowej przypominającej dawki
szczepionki przeciwbłoniczej u osób uprzednio szczepionych lub podaniu
pełnego sczepienia podstawowego.
Tężec to
zakażenie przyranne, którego objawy wywołuje toksyna bakteryjna. Źródłem
zakażenia jest gleba zawierająca laseczki tężca, a rezerwuarem również
gleba oraz przewód pokarmowy zwierząt i człowieka. W związku z dużym
ryzykiem zranień nie tylko podczas wyjazdów zagranicznych wskazane jest
podanie u osób zaszczepionych zgodnie z kalendarzem szczepień dawki
przypominającej anatoksyny tężcowej, jeśli od szczepienia podstawowego
upłynęło 5-10 lat, lub przeprowadzenia pełnego szczepienia podstawowego.
Zapobieganie tężcowi po zranieniu polega na chirurgicznym zaopatrzeniu
rany (wycięcie brzegów rany, usunięcie zmiażdżonych tkanek), odkażeniu
otaczającej skóry, co ma zmniejszyć ryzyko zakażenia bakteryjnego.
Jednocześnie podaje się surowicę odpornościową.

Dur brzuszny
to choroba bakteryjna szerząca się drogą pokarmową przez zakażoną wodę i
żywność, wydaliny chorych i nosicieli. Najczęściej zakażenie następuje
przez wypicie nieprzegotowanej wody lub spożywanie zanieczyszczonych
surowych jarzyn i owoców lub produktów mlecznych. Prawdopodobieństwo
zakażenia wzrasta w krajach o gorącym klimacie, gdzie stan
sanitarno-epidemiologiczny jest niezadowalający. Szczepienie przeciwko
durowi brzusznemu zaleca się indywidualnym turystom podróżującym do
takich krajów i przewidujących tam dłuższy pobyt. Szczepienie polega na
podaniu 2 dawek w schemacie 0 - 1 miesiąc, a następnie dawki
przypominającej co 3 lata.
Poliomielitis
to choroba wirusowa nadal obecna szczególnie w rejonach, gdzie nie
wykonuje się szczepień lub są one wykonywane nieregularnie. Rezerwuarem
zakażenia jest chory człowiek lub nosiciel. Wirus przenosi się drogą
pokarmową i kropelkową. Narażone na zachorowanie są nie tylko dzieci,
ale również osoby dorosłe, u których wygasła odporność poszczepienna.
Stąd ludzie poniżej 30. roku życia przed dłuższym wyjazdem do krajów
tropikalnych powinni otrzymać dawkę przypominającą szczepionki. |
|
Japońskie
zapalenie mózgu występuje endemicznie w Chinach, Birmie, Indiach,
Bangladeszu, Gabonie, Indonezji, Japonii, Korei, Laosie, Malezji,
Nepalu, Sri Lance, Tajlandii, Wietnamie i na Filipinach. Szczepi się
tylko osoby szczególnie narażone na zachorowanie, np. archeologów
pracujących w dżungli i żołnierzy kontyngentów ONZ. Trzy dawki
szczepionki podawane są co 14 dni, a dawka przypominająca po 3-4 latach.
Inne zasady
profilaktyki Oprócz wymienionych istnieje jeszcze wiele innych chorób
zakaźnych przenoszących się przez glebę, wodę i drogą bezpośredniego
kontaktu, w zapobieganiu którym istotne znaczenie ma przestrzeganie
zasad higieny.

W związku z
tym do spożycia i mycia zębów należy zawsze używać wody odpowiednio
przygotowanej (z dobrego źródła - butelkowana z gwarancją jałowości) lub
przegotowanej. Gotowanie przez kilkanaście minut zapewnia wodzie
czystość bakteriologiczną. Niszczone są wtedy również cysty pełzaków
(ameby) odporne na związki chloru. Stosowanie filtrów ze świecami
filtracyjnymi również poprawia bezpieczeństwo wody, ale sposób taki
rzadko jest możliwy w praktyce. Wśród środków dezynfekujących wodę można
wymienić: tabletki zawierające związki chloru, nadmanganian potasu itp.
Unikać należy również butelkowanych płynów orzeźwiających z miejscowych
wytwórni, wody w różnego typu naczyniach serwowanej do posiłków oraz
lodu w kostkach, ponieważ ich sporządzenie zwykle z lokalnej wody
wodociągowej nie zapewnia bezpieczeństwa.
Owoce i
jarzyny przed spożyciem należy starannie umyć w wodzie z detergentem, a
następnie wrzucić je na blisko 1 minutę do wrzącej wody. Owoce po umyciu
należy obrać z łupin. Owoce obrane powinny być od razu spożyte. W
przypadku korzystania z posiłków w warunkach hotelowych unikać należy
sałatek z surowych jarzyn i owoców.
Oprócz
powyższych pokarmów częstym źródłem zakażenia (np. wirusem zapalenia
wątroby typu A) są "owoce morza".
W szerzeniu
się chorób przenoszonych drogą pokarmową mają znaczenie muchy, które
przenoszą bakterie, wirusy i cysty pierwotniaków drogą mechaniczną, stąd
ochrona żywności przed muchami jest bardzo istotna.
W krajach,
gdzie endemicznie występuje schistosomatoza, nie należy kąpać się w
naturalnych zbiornikach wodnych. Z basenów można korzystać w przypadku
obecności świadectwa epidemiologicznego. Również podczas kąpieli
morskich turysta narażony jest na zetknięcie z rybami, meduzami, z
którymi kontakt może być bolesny.
Do głównych
egzotycznych chorób przenoszonych przez stawonogi należą malaria i
filariozy.
Malaria to
choroba zakaźna wywoływana przez pierwotniaki, przenoszona przez komary.
Jest powszechna w wielu krajach subtropikalnych Afryki, Azji, Ameryki
Południowej i Środkowej. Komary przenoszące zarodźce malarii zwykle
kłują człowieka wieczorem, po zachodzie słońca. W związku z tym
profilaktyka tej choroby polega na ograniczaniu ryzyka ukłucia poprzez
noszenie ubrań z długimi rękawami, długich spodni, zakrytego obuwia po
zachodzie słońca. Na odkrytą skórę należy stosować środki odstraszające
komary, spać w pomieszczeniach klimatyzowanych lub w pomieszczeniach z
oknami i drzwiami osłoniętymi siatką chroniącą przed komarami. W
pomieszczeniach można zastosować środki owadobójcze. Poza wymienionymi
sposobami bardzo skuteczną metodą zapobiegania malarii jest stosowanie
leków przeciwmalarycznych. Przed podróżą w strefę malaryczną należy
zaopatrzyć się w konieczny zapas odpowiednio dobranego leku (dobór leku
zależy od docelowego miejsca podróży i powinien być dokonany przez
specjalistę lekarza chorób zakaźnych lub medycyny tropikalnej). Lek
należy zacząć stosować na 1 tydzień przed wyjazdem i, co bardzo ważne,
kontynuować do 6 tygodni po przyjeździe. W trakcie pobytu w strefie
malarycznej lek należy przyjmować systematycznie i w odpowiedniej
zaleconej dawce (zwykle 1 raz w tygodniu lub codziennie), co niekiedy
może się wiązać z występowaniem działań niepożądanych.
Filarioza
jest również chorobą przenoszoną przez komary, zatem wymienione wyżej
czynności zmniejszające narażenie człowieka na kontakt z komarami mają
tu również znaczenie.
W krajach
tropikalnych są bardzo rozpowszechnione gady i wiele ich gatunków
odznacza się jadowitością. Ogólną cechą morfologiczną jadowitych węży
jest obecność dużych zębów jadowych w górnej szczęce gada. Bezpośrednio
po każdym ukąszeniu przez węża należy założyć nawet prowizoryczną opaskę
uciskową na kończynę powyżej rany, a następnie ranę dokładnie przemyć
wodą. Konieczna jest natychmiastowa pomoc lekarska w celu podjęcia
decyzji o ewentualnym zastosowaniu surowicy przeciwjadowej.

Warto
pamiętać, że ogromna większość osób po powrocie z krajów o gorącym
klimacie nie doznaje żadnego uszczerbku na zdrowiu. Jednak u niektórych
objawy chorób zakaźnych i pasożytniczych mogą wystąpić dopiero po
powrocie do kraju. Dlatego wszyscy wracający z dłuższego pobytu w
tropiku powinni poddać się badaniom mającym na celu wykrycie zakażenia
czy inwazji pasożytniczej grożącej poważnymi powikłaniami w razie
rozwoju choroby. Zdarza się, że u osób bez żadnych objawów badania
parazytologiczne kału wykazują obecność pierwotniaków chorobotwórczych
lub jaj robaków. W przypadku wystąpienia gorączki, objawów ze strony
przewodu pokarmowego, zmian skórnych w krótkim czasie po powrocie należy
niezwłocznie zasięgnąć porady lekarskiej, informując lekarza o swym
pobycie za granicą.
|